Inleiding 

In 2012 presenteerde het pianotrio ‘De Drij Coppen’ met Stijn Kuppens (cello), Hugh Desmond (viool) en Waldo Geuns (piano) haar eerste programma te Leuven. Naast het grote repertoire voor pianotrio wil dit jonge trio ook muziek brengen die dicht bij de mensen zelf staat. Daarom dat er voor de eerste grote productie sinds hun debuut in het BOZAR in oktober 2013, gekozen werd voor de ‘Ierse Volksliederen’ van Ludwig Van Beethoven. Voor dit project werken ze samen met de gerenommeerde sopraan Noémie Schellens, tot voor kort de Stadssopraan van de stad Leuven, en als verteller tenor Kobe Baeyens.

Tijdens deze productie wordt ervoor gekozen om voornamelijk een selectie liederen te brengen van de arrangementen van de Ierse Volksliederen. Twee Schotse liederen vullen het geheel aan (waarbij één van deze Schotse liederen per ongeluk zelf al bij de Ierse volksliederen gebundeld werd). De thema’s van de liederen zijn zeer herkenbaar: er zijn liederen die ware liefdesverklaringen zijn, andere bezingen verloren liefdes, of andere kondigen komende feestelijkheden aan (zoals trouwen), … Een absolute aanrader voor muziekliefhebbers die eens een andere kant van Beethoven willen horen.

Musici

Noémie Schellens, sopraan

Hugh Desmond, viool

Stijn Kuppens, cello

Waldo Geuns, piano

Kobe Baeyens, verteller

 

Programma

Muziek van Ludwig van Beethoven:

 • The Return to Ulster (Iers volkslied)
 • Musing the roaring ocean (Iers volkslied)
 • Come draw we round a cheerful Ring (Iers volkslied)
 • The Sweetest Lad was Jamie (Schots volkslied)
 • Oh! who, my dear Dermot (Iers volkslied)
 • Let Brains spinning Swains (Iers volkslied)
 • Thy ship must sail, my Henry dear (Iers volkslied)
 • Pianotrio nr. 1 ‘Geistertrio’ in D op. 70 : Allegro Vivace e con Brio (pianotrio)
 • The Pulse of an Irishman (Iers volkslied)
 • On the Massacre of Glencoe (gebundeld bij de Ierse volksliederen maar is een Schots volkslied)
 • Since Greybeards inform us that Youth will decay (Iers volkslied)
 • Soothe me, my Lyre (Iers volkslied)
 • The kiss, dear Maid, thy lip has left (Iers volkslied)
 • The Deserter (Iers volkslied)

 

De liederen zijn geselecteerd uit de bundels:

25 Irish Songs, WoO 152 – 20 Irish Songs, WoO 153 – 12 Irish Songs, WoO 154 – 25 Scottish Songs, Op.108

 

Beethoven zette een enorm aantal Ierse gedichten op muziek omdat er op dat moment in zijn omgeving een grote vraag was naar muziekwerken die met het volkse te maken hadden. Daarom dat Beethoven gedichten aan de lopende band begon te arrangeren voor de bezetting pianotrio en één of meerdere zangers. Niet alleen bewerkte hij Ierse liederen, maar ook Schotse, Italiaanse, Welshe, Tiroolse, Poolse,… Uiteindelijk schreef Beethoven zelfs veel méér volkslied-arrangementen dan welk ander type compositie ook. De opdracht voor het schrijven van de liederen kwam van een Schotse kantoorklerk, George Thomson (1757-1851), die vooral belang hechtte aan de volksmelodieën. Zo gebeurde het dat Thomson Beethoven uitsluitend de melodieën stuurde. Beethoven probeerde op zijn beurt de aard van de melodie zo goed mogelijk aan te voelen, en paste daaraan het arrangement zo getrouw mogelijk aan. Maar het kon dus voorkomen dat de aard van de muziek en de tekst ver uit elkaar bleken te liggen. Thomson vroeg dan een van ‘zijn’ dichters de tekst aan het karakter van de muziek aan te passen. Soms leidde dat tot geheel nieuwe teksten, die door onder andere Sir Walter Scott ook wel in overleg met Beethoven werden gemaakt – dit zijn in het algemeen de best geslaagde Folksong Arrangements geworden. Hoeveel die nog van het oorspronkelijke hebben laat zich slechts raden.